Hoppa till innehåll

Färre söker praktiska programmen!

maj 4, 2011

Nu visar sig resultaten av Jan Björklunds gymnasiereform. 8,5% färre väljer att gå ett praktiskt program. Varför? Jo, de praktiska programmen ger inte längre behörighet till att läsa på universitet och högskola utan man får klara sig på sin gymnasieutbildning. Detta är dåligt som det är, med tanke på att det är på högre nivå som man kan utveckla sitt kritiska tänkande och lära sig om samhället man lever i. Dessutom försvinner chansen att omskola sig eller att fördjupa sina kunskaper inom den sektor som man är verksam. Möjligheten att säga upp sig ,eller att iallafall hota med att göra så, när man är missnöjd med sina villkor och utbilda sig istället och på så sätt sätta press på chefen kommer heller inte  längre vara en möjlighet.

När det nu dessutom visar sig att färre lockas att läsa praktiska program så är det riktigt illavarslande, om vi ska kunna ha duktiga snickare, målare och andra praktiskt utbildade yrkeskategorier så måste det finnas personer som läser dessa program. För att citera min vän Aron, som är medlem i våran systerorganisation i Linköping, första maj tal, ”Vaska denna utbildningspolitik”!
VSF kräver en gymnasieutbildning som ger alla möjlighet att läsa på universitetet, alltså ett universitet som är öppet för alla!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: